Upptäckte att jag missat denna artikel i SvD som är ett utmärkt exempel på hur vi fortfarande tänker på den mänskliga rationaliteten som en individuell företeelse. Kommentarer som
Ett överraskande resultat är att ökad kunskap inte tycks påverka beteendet. Tydligen är det så viktigt att använda nätet fullt ut att man medvetet utsätter sig för riskerna.
vittnar med all önskvärd tydlighet att de vetenskapliga rönen som understryker att människans gruppbeteende allt som oftast föregår det rationella tänkande vi använder när vi forskar och skriver artiklar (det kogitativa systemet).
Daniel Kahneman fick härom året nobelpris för exakt denna forskning (som iofs hade några årtionden på nacken redan då) sedan han tillämpat kunskapen inom ekonomin och därmed vederlagt teorin om Homo Economicus, dvs den rationelle konsumenten som gör medvetna och rationella val.
Kort sagt den nya grundläggande kunskapen om mänskligt beteende som kan förklara en stor del av det vi tycker är konstigt i vårt vardagliga beteende ignoreras.
Trots att det visas TV-program efter TV-program med detta tema. Både på SVT och i Kunskapskanalen.
Idag får denna kunskap mest exponering inom marknadsföring, men steg för steg kommer den förstås att sippra in i det politiska systemet och kanske till och med hos journalistkåren.
För den intresserade kan jag (återigen) rekommendera boken The Tipping point av Malcolm Gladwell. (“Den tändande gnistan” på svenska. Eller så kan man se på denna film på YouTube som visar hur människor i grupp inte reagerar på rök under den dörr under ett prov, något som den enstaka människan gjorde direkt.
[From SvD » Brännpunkt » Ungdomar viker ut sig som aldrig förr]