Idag hittade jag ytterligare ett (övertydligt) exempel på scenarioplanering, men också på att osäkerheten har slagit rot och att vi mentalt börjar förbereda oss på det värsta. När jag skulle äta lunch idag lånade jag senaste numret av Kalle Anka & Co (nr 23 2009) och satte nästan i halsen över den allvarliga undertonen som genomsyrade hela numret.
Varning!! För er som inte läst numret så följer nu en spoiler!!
Det visade sig vara ett temanummer med fyra berättelser från olika perspektiv på samma händelseutveckling där vi får följa olika invånare i Ankeborg strax före och efter att ett experiment av Uppfinnar-Jocke med syfte att lösa världens energiproblem bokstavligen exploderat och släcker ner all elström över hela jorden. Knattarna som är först på platsen inser tillsammans med Jocke att Kalle som agerat medhjälpare har försvunnit och detta blir den egentligen huvudberättelsen. För den intresserade har manuset till berättelsen skrivits av Stefan Printz-Påhlson.
Samhällseffekter/lärdomar av scenariet
Effekterna av det totala strömavbrottet i stan (Jocke, Knattarna, Kajsa och Alexander Lukas):
- telefonnätet slutar att fungerar
- spontana civila konflikter på mikronivå bryter snabbt ut
- spontan ilska och frustration över avbrottets bieffekter
- tjuvar ser snabbt möjligheterna och stjäl det de kommer åt
- polisen blir snabbt maktlös och oskadliggjord efter att trafiksystemet inte fungerar
- vilda djur rymmer från zoo eftersom låsen var elektriska – de utgör förstås en direkt fara för allmänheten
Effekterna på landet (Farmor Anka, Mårten och några grannar):
- djuren hör den stora smällen börjar skena och bete sig konstigt (p g a vad??)
- landsortsborna märker annars inte fenomenet förrän de upptäcker att husen lite längre bort är släckta
- en granne har ett eget elverk vilket gör att de har både värme och el
Musse Piggs historia (m Spökplumpen, Petter och Björnligan, Mimmi och Umpa):
- banditer organiserar sig utan större påverkan av elavbrottet genom nätverkets enkla organisationsmekanismer (det skumma ölfiket i hamnen)
- efterlysningsaffischer för manuell spridning trycks upp på en gammal stencilapparat
- människor börjar samlas och prata om fenomenet och börjar spontant prata om att det var bättre förr – samla gamla erfarenheter
- individer är maktlösa som brottsbekämpare eftersom man inte kan ringa polisen – staden blir successivt ett kriminellt kaos
- primitiva maktmedel (hund) visar sig som enstaka faktor vara verkningsfullt gentemot hotande människor med vapen
- primitiva och grundläggande egenskaper (som i detta fall bra luktsinne) är en lovande metod man försöker använda för att spåra försvunna personer
Numret avslutas med att huvudhistorien (Kalles försvinnande) förblir oupplöst tills nästa nummer. Jag väntar med spänning!!
Sidan till höger är från AnkeborgsPosten och illustrerade situationen.
Intressant fenomen
Det är inte otänkbart att läget med finansiell kris och allt mer påtagliga effekter av miljöpåverkan och begränsade råvaror som mat och olja har blivit så påtaglig att vi nu även börjat sprida tankarna till barnen. Detta understryker vår natur som scenarioplanerande djur. Individuellt är vi utrustade med en autonom fantasi som hjälper oss att förbereda oss för det obekanta och kollektivt sprider vi påhittade historier om möjliga framtider för att vi kollektivt skall kunna förbereda oss för dessa.
En annan möjlig och kanske mer direkt orsak till att sådana här serier dyker upp kan vara att dagens manusförfattare är uppväxta med rollspel, datorspel och andra typer av simulerade verkligheter där det är helt naturligt att acceptera hypotetiska resonemang som både underhållning och lärande.
Ur en scenarioplanerares synvinkel är detta numret av Kalle Anka & Co annars ett utmärkt exempel på hur man kan beskriva en möjlig framtid så att läsaren faktiskt för en stund stänger av det kritiska tänkandet i syfte att följa och kunna lära sig av en hypotetisk tankekedja.
Jag skulle dock vilja att handlingen utspelade sig över ett större tidsintervall så att man fick chans att se fler av de lite mer långsiktiga effekterna man brukar prata om i sådana här sammanhang.
För den intresserade av ämnet runt effekterna av en annalkande katastrof skall numera söka på begreppet collapsonomics eller gå direkt till sidan The Institute for Collapsonomics.
1 kommentar
Kommentarer är stängda.