Hur många av er har försökt finansiera ert projekt genom att springa på Birger Jarlsgatan och argumentera för att en riskkapitalist skall köpa ert bolag (och själ) mot att finansiera den dyra uppstarten? Eller ni kanske till och med förgäves försökt låna pengar av en bank för att ta era första stapplande steg mot oberoende??

Det kan möjligen vara så att ni använt er av gårdagens finansieringsmodell och inte morgondagens? Ett ganska nytt och just nu snabbt växande fenomen är crowdfunding, en variant av crowdsourcing där man helt enkelt skickar ut frågan så brett som möjlig och ber välvilliga entusiaster, eller kanske morgondagens kunder, att vara med och finansiera uppstarten.

Idén bygger på att kommunikationskostnaderna är så låga att man kan fråga en mycket större mängd människor om ett litet bidrag utan att själva frågan kostar något alls. Några som lyckats speciellt bra är två killar som på kickstarter.com just nu håller på att finansiera starten av en produktionsprocess för en kombinerad hållare och ett ställ för en iPhone 4 så att man t ex kan sätta fast den på ett kamerastativ. När det är 6 dagar kvar på möjligheten att vara med och finansiera har de redan dragit in över US$120.000 dollar vilket är klart mer än de US$10.000 dollar de behövde för att starta. Det är en överfinansiering på 1200% som till stor del beror på att om man bidrar med US$20 dollar så får man också en hållare levererad när väl produktionen är igång.

Kika på Glif – iPhone 4 Tripod Mount & Stand by Dan Provost — Kickstarter och ta en funderare på vad som händer. Och kanske hur er verksamhet skulle kunna använda den transformerande kommunikationsteknik för era egna syften?

Kategorier:

P A Martin Börjesson

P A Martin Börjesson arbetar med framtidsfrågor och hjälper företag och institutioner att förstå och navigera i en allt mer komplex och föränderlig värld. Kontakt via mail.