Ganska många verkar hålla med om att dagens skola befinner sig i en kris och är i stort behov av innovation. För oss som jobbar med att kartlägga de långa underliggande drivkrafterna har det sedan lång tid varit uppenbart att utbildning i morgondagens samhälle behöver ha en helt annan utformning än den 1800-tals modell man följer idag.

Frågan är bara hur den skall se ut…? Och hur man kommer dit…? Innovation verkar idag vara svaret på det mesta, men det innebär inte att man förstått hur man skall gå tillväga.

Charles Leadbeater som under ett antal år sysslat med innovationsforskning har den senaste tiden fokuserat på utbildningsområdet. Detta har tagit honom till några osannolika platser som t ex slumområden i Rio de Janeiro. Baserat vad han lärt sig bidrar han i detta TEDx-föredrag med sina insikter om hur innovationen av skolan borde gå till.

I dagens skolsystem har man fel utgångspunkt för att se de möjliga lösningarna. En intressant poäng han gör är att den skola vi har idag kommer ur socialt entreprenörskap på 1800-talet, så varför skulle inte morgondagens utbildningssystem också göra det? Det resonerar med hur innovation faktiskt fungerar – dvs innovation kommer i huvudsak från ytterområden där de stora behoven finns och där man inte begränsat sitt tänkande i existerande modeller.

Bilderna han visade kan man se i denna bunt, som innehåller fler bilder och som han använde vid ett annat föredrag.

Kategorier:

P A Martin Börjesson

P A Martin Börjesson arbetar med framtidsfrågor och hjälper företag och institutioner att förstå och navigera i en allt mer komplex och föränderlig värld. Kontakt via mail.