Idag, den 1 mars är det framtidsdagen. Avsikten är att vi åtminstone skall ägna 1 dag om året åt att samtala om framtiden.

Jag skulle vilja vidga detta till att vi pratade om hur vi vill ha framtiden.

Annars leder den uppmaningen till att vi kommer att prata om hur kommer att drabbas av framtiden. Och att vi måste göra något så det inte blir värre. Det fanns ju en anledning till att ordet ”flygskam” hamnade på mångas läppar förra året.

Det är allt mer vi som personer som formar framtiden

Även om det kanske inte känns så har vi individer faktiskt mer påverkan på framtiden än någonsin i mänsklighetens historia.

Även om algoritmerna allt mer lägger sig i vad vi pratar om och vem vi pratar med så kan idag miljarder människor faktist delta i ett globalt samtal. Det är en helt ny situation.

Även om nationalistiska ledare vill stänga våra gränser så betyder gränserna idag mindre än någonsin. Det är en helt ny situation.

Även om vi känner framtidsångest över dagens klimatsituation och den snabba teknikutvecklingen kommer framtiden faktiskt att formas allt mindre av gårdagens metoder, modeller och teknologier. Istället gör hastigheten att framtiden allt mer kommer att formas av de nya idéer, synsätt och teknologier vi kommer att utveckla och sprida de närmaste 10-15 åren. Det är en ny situation.

Vi befinner oss i en brytningstid där vi som enskilda personer har större påverkan på framtiden än någonsin tidigare.

Framtiden formas i samtalen

Och resan börjar som all mänsklig utveckling – med ett samtal i en liten grupp av människor. Med att en tanke från en människa överförs till en annan, processas och studsar tillbaka lite förändrad eller kanske förädlad.

Samtalet om framtiden börjar alltså med oss! Och varför inte idag? På framtidsdagen den 1 mars??

Att det dessutom är fredag gör det bara bättre!

Det självklara ämnet för dagens eftermiddagsfika eller AW är alltså framtiden, hur vi skulle vilja att den blev?

Hur skulle vi vilja

  • att mat producerades och hamnade på vårt bord?
  • attvårt samhälle skall organiseras för att fler skulle må bättre?
  • attbarn och vuxna människor lärde sig vad de behöver för att leva i detta nya samhälle?
  • förhålla oss till oss själva och våra nära och kära i framtiden?

För när vi enskilda personer har en större påverkan på framtiden än någonsin är det också viktigt att vi jobbar med den framtidsbilden vi har i våra huvuden.

Och den bilden börjar växa fram i det lilla samtalet! I det lilla framtidspositiva samtalet som målar upp vart vi vill i framtiden!

Ämnet för eftermiddagsfikat eller AW:n är alltså givet!


P A Martin Börjesson

P A Martin Börjesson arbetar med framtidsfrågor och hjälper företag och institutioner att förstå och navigera i en allt mer komplex och föränderlig värld. Kontakt via mail.