Förra året anade jag att 2022 skulle bli värre än 2021 – och tyvärr hade jag rätt. Både på ett globalt och nationellt plan. (BANI beskriver nog situationen och känslan ganska bra).
Det större perspektivet
Vi har passerat VUCA – nu gäller BANI
När jag vid årsskiftet 2021/2022 skrev min årskrönika inför 2022 försökte jag sammanfatta världens gradvis ökande osäkerhet och spända läge men hoppades ändå att 2022 skulle bli lite bättre än 2021.
Så blev det inte!
När Ryssland inledde invasionen av Ukraina den 24 februari accelererade kaoset markant. Spänningar och underliggande transformativa krafter som byggts upp under decennier släpptes loss och efter ett par jobbiga år med pandemin kastades nu världen ut i ett ännu jobbigare läge.
Framtidstänkande futuramb Potentiella gamechangers
Blir 2022 ett bättre år??
Nu är 2021 snart slut och ett nytt år står för dörren. Och jag sitter som vanligt och i sista stund försöker mig på en reflektion…
(mer …)Framtidstänkande
Den kluvna framtiden – i morgon vs i övermorgon
Det är många som tycker det här med framtiden är svårt. En orsak kan vara att vi i vårt tänkande hela tiden, och utan att inse det, verkar förhålla oss med två olika framtidskategorier: i morgon och i övermorgon.
(mer …)Framtiden futuramb
Då är 2020 äntligen slut
Då närmar sig äntligen slutet på det märkliga pandemiåret 2020. Nu kan vi äntligen pusta ut, för vi har väl koll på läget inför nästa år?
Sorry, skojade bara!
Kontroll är det nog ingen som har just nu. Och den som tror det bedrar sig. Just nu tror jag all känsla av kontroll helt enkelt är en illusion.
(mer …)Framtiden Långsiktigt tänkande
Hur kan vi i Väst börja tänka mer långsiktigt?
Vi i Västvärlden lider av en patologisk kortsiktighet – en kortsiktighet som nu snabbt växer till en existentiell risk för hela mänskligheten.
Både individer och organisationer känner av kortsiktighetens gissel. Och den verkar dessutom ha oss i ett så fast grepp att många till och med argumenterar för att skall sluta tänka på framtiden. Att släppa tankarna på framtiden och vara här och nu är lösningen enligt flera av självhjälpskulterna som vill att vi skall konsumera just deras budskap och metoder.
Scenarioplanering
Konkreta planeringsscenarier för Sveriges skolor
Precis innan sommaren var jag inblandad i ett scenarioprojekt med RISE inriktat mot Sveriges skolor. Syftet var att skolor och skolhuvudmän skulle få ett konkret underlag för att kunna planera sin verksamhet inför den osäkra hösten.
Lösryckta funderingar
COVID-19 är inte en grå noshörning utan snarare en svart manet
Coronakrisen är inte en svart svan. En svart svan är ju något som dyker upp från ingenstans och som ingen kunde förutse. Därför har Michelle Wuckers grå noshörning varit på förslag som en bättre metafor för vad som händer. En grå noshörning symboliserar ett stort och svårhanterligt fenomen som vi känt till sedan länge och som rört sig mot oss men som vi ändå inte lyckats hantera.
Men är det så? Kände vi verkligen till de destabiliserande systemeffekterna vi nu ser sprider sig över världen? Att vi kände till viruset är ju en bara en aspekt av problemet.
(mer …)Scenarioplanering
Scenarioplanering – ett nödvändigt verktyg för att navigera i Corona-krisen
Alla känner vi av Corona-pandemins extrema osäkerhet. I krisens obarmhärtiga strålkastarljus ser vi plötsligt tydligt hur vi levt i en stabil värld men nu förflyttats därifrån.
Läget kräver nu massor av kortsiktigt nödvändiga beslut. Men osäkerheten innebär en helt ny situation. Med en chock inser vi att de modeller och verktyg vi har inte fungerar. Vi saknar både tankemodeller och verktyg för att hantera en sådan situation.
Scenarioplanering är ett av de få verktygen för att navigera i en osäker omgivning. När budgetprocesserna och de strategiska planerna inte längre kan ge oss någon vägledning behöver vi allihop lära oss grunderna i hur man utvecklar framtidsscenarier. Vi behöver helt enkelt utveckla förmågan att ta oss framåt trots osäkerheterna.
(mer …)Framtidstänkande Metoder & modeller Scenarioplanering
Snabbkurs i att sortera och prioritera osäkerheter
Då var det dags igen. Här kommer ytterligare en liten snabbkurs i ett verktyg för er som behöver navigera i Coronavirusets kaos – påverkan/osäkerhets-matrisen.
(mer …)